Meditatie

Hoe om te gaan met lijden – Buddha’s wijsheid

Hoe ga je om met pijn? Hoe verwerk je verdriet? Wat zijn de wijze lessen van Buddha hierover? Een mooi verhaaltje van een vrouw die veel pijn en verdriet heeft en Buddha om hulp vraagt. Dit korte verhaaltje geeft je een mooi inzicht hierover.

Verhaal van de vrouw die haar zoon heeft verloren

Een jonge vrouw wilde geen afstand doen van het dode lichaam van haar overleden zoon. Ze smeekte Buddha om een medicijn dat haar zoontje weer tot leven zou wekken. Buddha had compassie voor deze vrouw. “Ik weet een medicijn voor u” zei Buddha. “Ga naar de stad en haal een handjevol noten. Maar luister goed, deze noten mogen alleen komen van een familie waarin nog nooit een overlijden te betreuren is geweest.” ’s Avonds keert de vrouw vermoeid en met lege handen terug. “Dank u Buddha”, zei ze. “Ik realiseer me dat lijden een onderdeel is van ieders leven.” Met het nodige verdriet en vol liefde deed ze afstand van haar zoon. Ze had de les geleerd dat ieder mens met lijden te maken heeft.

Accepteer dat lijden bij het leven hoort

Lijden hoort bij het leven als bladeren bij een boom. Verlies gaat gepaard met een periode van rouw. Daarna moet je je levenspad verder bewandelen en het verlies en de pijn loslaten. Dat is de menselijke natuur, hoe moeilijk het soms ook is.